Győri orvoskereső







Magzatvíz


A magzatvíz (liquor amnii) semleges vegyhatású, édeskés illatú, vízszerű, színtelen folyadék, amelyet a magzatburok belső rétege (amnion) és a köldökzsinór (funiculus umbilicalis) választ ki a 20. terhességi héttől.


Részben a méhlepényből - így tulajdonképpen az anyai vérből - eredő folyadékból áll, valamint a magzat vizeletéből is.


A magzatvíz a magzat körül gyűlik össze, amelyet az lenyel (300-600 ml/kg/nap), mintegy tanulva a légző és nyelő mozgásokat.


A magzatvíz három óránként cserélődik, kisebb részben a magzat bélrendszerén át, nagyobb részben az amnionon át szívódva fel.


Mennyisége a terhesség előrehaladtával nő, tetőpontját a 36. hét körül éri el, ekkor átlagosan 1000-1500 ml között mozog.


Ezt követően mennyisége a szülésig 700-1000 ml közé csökken.


Funkció


- a köldökzsinór védelme a megtöretéstől és az összenyomódástól


- a magzat védelme a külső mechanikai hatásoktól


- védelem a hőmérséklet-változástól és a nyomáskülönbségtől


- védelem a kiszáradástól


- optimális fejlődési környezet biztosítása


- szabad mozgás biztosítása, ezáltal a csont- és izomrendszer fejlődésének elősegítése


- az emésztőrendszer fejlődésének biztosítása a nyelés miatt


Forrás: Wikipédia
Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0